14 Nisan 2012 Cumartesi

MACERA TÜNELİ SERİSİ



Kitap okumanın çok sevilmediği bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen hiç kimse okumanın faydalarını göz ardı edemez.Okuma alışkanlığı her canlının sahip olması gereken bir özelliktir bence.Öyle kitabın türü mürü de olmaz,hepsi hayal gücünü ve yaratılığı geliştirir,kişisel gelişime yardımcı olur.Birbirinden değerleri binlerce eserin herhangi birini diğerinden ayıramayız.Ancak bu eserler arasında biri var ki laf arasında adı geçtiğinde özellikle 90’larda yaşayanlar için akan sular durur.Tarzıyla şu ana kadar yazılmış en ilginç ve farklı kitaplar topluluğu olan Macera Tüneli serisinden bahsediyorum.

“Neydi Macera Tüneli peki? Ne farkı vardı diğerlerinden?” diye soruyordur bu kitapları bilmeyenler.Hemen anlatalım.Bu zamana kadar gördüğümüz ve okuduğumuz kitapların hepsi lineer bir anlatıma sahiptir.Yani yazarın yazmış olduğu hikayeyi olduğu gibi okuruz,olayları değiştirebilme veya bir şeyler ekleyebilme şansımız yoktur.Öyküye hiç bir şekilde dahil olamayız.Başkalarının başrollerde olduğu hikayelere tanık oluruz, hepsi başlar ve tek bir sonla biter.

İşte Macera Tüneli,çıktığı 80’lerin sonunda bu gidişata noktayı ilk koyan eserler topluluğu olmuştu.Yurtdışında “Choose Your Own Adventure" ismiyle yayınlanan eserlerin bambaşka bir anlatım ve ilerleyiş tarzı vardı.İlk defa bir kitap, okuyucusunu interaktif olarak hikayeye dahil ediyordu.Yazar başrole okuyucuyu koyuyor,ona hitap ederek yazıyordu.Okuyucu yeri geldiğinde kendi seçimlerini yapıyor ve hikaye bu seçimlere göre şekilleniyordu,aynı bir rol yapma oyunu gibi.Örnek vermem gerekirse:

“Kaçağı kovalarken bir yol ayrımına geldiniz.Sağda zemini çamurlu,bataklığa benzer bir yol gözükmekte.Solda ise tepeye doğru uzanan,koyu renk taşlarla dolu bir patika var.Kaçağa dair bir iz arıyorsunuz ancak bulamıyorsunuz.Sezgilerinize güvenip ilerlemeyi düşünüyorsunuz.

Bataklık yolunu tercih edecekseniz safya 48’e,

Patikadan devam edecekseniz sayfa 36’ya gidin” gibi.

Okuyucu benzer seçimleri üst üste yapmak durumundaydı.Seçime göre belirlenen sayfaya gidiliyor ve olaylar buna göre değişiyordu.Bu da hikayenin birden fazla sonunun olmasını sağlıyordu.İyi ve kötü sonlardan oluşan hikayelerin yer aldığı dopdolu bir macerayı tamamen siz yaşıyordunuz.Bir sonu gördükten sonra geriye dönüp diğer seçenekleri denemek mümkündü.Tüm sonları görmeye çalışmak aşırı derecede zevkliydi.En başarılı bitiş bulunana kadar bu olay devam ederdi.

Hikayeler çocuklar için yazılmış olsa da içerik olarak yetişkinlere de hitap edecek düzeydeydi diyebiliriz.Özellikle karmaşık ve ürkütücü öykülerin ağırlıkta olması bazen çocuklar için biraz fazla mı diye düşündürüyordu.Hikayeler o kadar sürükleyiciydi ki,elinizden bırakamıyor,bitirseniz bile etkisinden kurtulamıyordunuz.Açıkçası ben çok keyif alırdım.Aradan yıllar geçmesine rağmen hala çoğunu hatırlarım.


Yurtdışında 185 ayrı kitabı basılmış olmasına rağmen Türkçe’ye sadece 20 tanesi çevrildi bu serinin.Türkçe kitap listesini vereyim hemen:

1.Tibet'in Gizli Hazinesi
2.Uzay Şeytanı
3.Ufo'nun Tutsakları
4.Uzay Dışında Yolculuk
5.Bay Thrombey'i Kim Öldürdü?
6.Dikili Tasların Esrarı
7.Öldüren Gölge
8.Lanetli Şato
9.Yeraltı Krallığı
10.Tehlikeler Evi
11.Zaman Tüneli
12.Zaman Tüneline Dönuş
13.Deniz Altında Macera
14.Kara Şatonun Esrarı
15.Dünya Tehlikede
16.Süper Bilgisayar
17.İpek Kralı Kayboldu
18.Uzay Kartalı
19.Denizde Tehlike
20.Piramitteki Sır

Küçükken neredeyse tüm kitaplara sahiptim ancak taşınmaydı,şuydu,buydu derken hepsini kaybettim.Bundan ötürü de çok pişmanım.Bu seriye ait kitapları bulmak isteyenler biraz zorlanabilir.İnternetten yaptığım birkaç araştırma sonucu bazı forumlarda bu kitapları satan arkadaşlara rastladım.Sahibinden gibi sitelerde de mevcut bazıları.Siz de eğer bu serinin eserlerine ulaşmak istiyorsanız interneti biraz kurcalayın derim.

Ah nerede Macera Tüneli gibi kitaplar diyorum son olarak.90’lara dair en güzel şeylerden biriydi bu seri.Bu kadar yaratıcı kitaplar şu an niye yazılmaz anlamak zor.Hem de tam sırasıyken.Eğer hiç okumadıysanız muhakkak bir yerden bulun ve tecrübe edin.Pişman olmayacaksınız.

11 yorum:

  1. bende çok severdim bu kitapları =))bir kaçını okuduğumu hatırlıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tane de kendim yazmıştım,ilkokul 2de miydim neydim.Muhteşem kitaplardı.Unutulmazlar arasındadır bu seri

      Sil
  2. aa ben de hatırlıyorum bunları.sıra arkadaşımda vardı.sürekli getirirdi okurduk :)) çok eğlenceliydi ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerdee eski günler.Çok arıyorum bu kitapları şu aralar

      Sil
  3. Bende kaç zamandır bu serinin adını hatırlamaya çalışıyordum. Hatırladım sayende sağol. Bende çok severdim :) Yakın zamanda bu türe benzer şahane hatalar diye bir kitap çıktı. Ona da güzel diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kitabı duydum ama çok kötüymüş.Bu serinin kalitesinden çok uzak diyorlar.Macera Tüneli'nin yerini hiç bir şey tutmayacak herhalde.

      Sil
  4. bugün serinin adını hatırlamaya çalışıp durdum ve bu nedenle yolu bu bloga düşen ilk kişi değilmişim:)teşekkürler. Gittiği her evde kütüphaneye dadanan bir çocuk olarak bir akrabamızın evinde bu kitaplardan bulmuştum ve benden birkaç yaş büyük evin çocukları 2 kitap hediye etmişti bana.Uzay dışında yolculuktu bir tanesi defalarca okumuştum. Diğerini hatırlayamadım ama umarım bir gün bir yerlerden çıkar bu kitaplarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumun yardımcı olabilmesine sevindim gerçekten.İnternette biraz dolanınca bulabiliyorsun ancak seriyi tamamlamak ömür törpüsü olur.Toplayabilidiğin kadar artık:)

      Sil
  5. =) çocukluk eğlencesi. ne zamandır serinin adını hatırlamaya çalışıyordum, zaman tüneli diye aramıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde serinin adını unutmuş oluyor herkes.Zaman tüneli ile alakalı kitaplar vardı seride, sonuçta bir yerden yakalamışsın:)

      Sil
  6. Serinin tamamı bende var ve hepsini tarayıp pdf olarak paylaşacağım. İlk iki sayısını
    http://www.kitaphobim.com/forum.php adresinde bulabilirsiniz. Zamangezgini

    YanıtlaSil