23 Nisan 2012 Pazartesi

CEHENNEM’E DÖNÜYORUZ : DIABLO 3



Dile kolay,tam 12 sene oldu.Yolunu gözlemekten helak olduk.Gelmez dendi bekledik.Çıkacak ama çok var dendi yine bekledik.Ve en sonunda halimize acıdılar herhalde ki bu bekleyişe son verdiler.Blizzard’ın efsane Hack’n Slash-RPG oyunu Diablo,üçüncüsüyle 15 Mayıs’ta piyasaya çıkıyor,bizim de hasretimiz diniyor.

Oyun oynamayan biri olsanız bile Diablo’yu mutlaka duymuşsunuzdur.1995 yılında piyasaya çıktığında yer yerinden oynamıştı.Sürükleyiciliği,karanlık atmosferi,bağımlılık yapan oyun tarzı ve sahip olduğu yüksek eğlence katsayısı ile kısa sürede tüm dünyada fenomene dönüşmüştü.Yerin onlarca kat altında yaşayan Terör’ün Lordu Diablo’yu hakkın rahmetine kavuşturduğumuz bu fenomenin popülaritesi bir oyununkinden çok daha fazlaydı.

5 sene sonra yani 2000 yılında serinin 2.oyunu piyasaya çıktı.İlkinin üzerine yığınla şey koyarak yenilikler ekleyen oyun,ona oranla çok daha fazla ses getirdi.Diablo terör estirmek için geri dönmüş ve bu sefer cehennemden kardeşlerini de yanında getirmişti.Çıkış tarihinden yıllarca sonra bile deli gibi oynanan bir oyun olmuştu Diablo 2.Hem single,hem online olarak vakit geçirildi onunla,gece ile gündüz birbirine karıştı.İkinci versiyon hiç bir oyunun ulaşamayacağı kadar yükseldi.Oldukça eskimiş olmasına rağmen hala oynanmaktadır.

Aradan geçen 12 senede hep bir haber bekledik yeni oyundan.Diablo üçüncü kez dönecek miydi,yoksa bu iş bitmiş miydi artık.Ha geldi,ha gelecek;çıkacak,çıkmayacak derken Blizzard bu tartışmaya son noktayı koydu.Diablo 3’ün 15 Mayıs’ta resmen piyasaya çıkacağı açıklandı.Hem de erteleme olmadan,söylenen tarihte.Bu,biz oyun severler için gerçekten muhteşem bir haberdi.




Her oyunda olduğu gibi Diablo 3’ün de beta versiyonu çıktı önce,beta key sahibi oyuncular efsanenin yeni versiyonunu denemeye başladılar.Hatta bu beta süreci artık bitmek üzere.Blizzard geçtiğimiz hafta sonunu Open Beta Weekend’e çevirerek herkese oyunu deneme şansı verdi.Test versiyon oynamayı sevmeyen biri olarak kendim bir deneyim yaşamadım.Ancak oyunu deneyenlerin görüşlerini inceleyebildim.Bu görüşlerde genel olarak göze çarpanlara bakalım biraz da.

Kimisi Diablo 2’nin karanlık atmosferinin aynen devam ettiğini söylerken,kimisi daha açık tondaki renklerin kullanıldığına değinmekte.Bu,oyun ilk duyurulduğundan beri en çok konuşulan ve merak edilen konuydu.Oyun içi videoları izleyen ben yer yer bu korkuya kapılsam da genel olarak karanlık atmosferin yakalandığını düşünüyorum.Bir Diablo oyuncusu için atmosfer en önemli noktalardan biridir ve bu konuda Blizzard elinden geleni yapmaya çalışmış gibi gözüküyor.Item açlığı hissinin aynen devam ettiği,buna bağlı olarak bağımlılık yapma özelliğinin değişmediği söylenenler arasında.Oyuna gelen yeniliklerden biri healing potion olmaması.Artık öldürülen yaratıkların üzerinden kırmızı toplar düşüyor ve bu toplar sağlığımızı yükseltiyor.Ayrıca ikincisinden daha kanlı bir oyun olacağı izlenimini verdi bana.

Diablo 3’te seçilebilecek karakter sınıfları ile ilgili görüşleri aktarırken bu sınıfları da tanıyalım.Oyunda 5 tane class dediğimiz seçilebilecek sınıf var:Barbarian,Witch Doctor,Monk,Wizard ve Demon Hunter.Barbarian ikinci oyundan da bildiğimiz ve pek bir değişikliğe uğramayan savaşçı sınıfı.En yüksek yakın dövüş gücüne bu sınıf sahip.En ağır zırhları ve her türlü silahı kullanabiliyor.Artık Barbarian sınıfı,özel yeteneklerini kullanırken “Fury” denilen ve daha önce manaya denk gelen bir kaynaktan yararlanacak.Witch Doctor,ikinci oyundaki Necromancer’a benzeyen bir sınıf.Yakın dövüş gücü düşük olduğundan curse ve karanlık büyülerde usta.Yanında savaşan yaratıkları ve crowd control dediğimiz çok sayıda düşmanı devre dışı bırakabilen yetenekleri var.Bir Necromancer olmasa da ilginç sınıflardan biri diyebiliriz.Betayı oynayanlardan bazıları Witch Doctor’u yerden yere vursa da,sevenlerin sayısı çok da az değil.Monk sınıfı yakın dövüşte ustalaşmış,bunun yanında iyileştirme ve saldırı büyüleri de kullanabilen bir savaşçı konumunda.Kendimi en yakın hissettiğim sınıf bu açıkçası.Blizzard oyundaki Paladin eksikliğini bu sınıfla kapatmaya çalışmış.Wizard bildiğimiz büyücü,ikinci oyundaki Sorceress.Elemental tabanlı büyülerde son derece güçlü ancak yakın dövüş gücü hiç yok.Geçen oyundaki versiyondan pek farklı değil gibi ancak eğlenceli olduğu söyleniyor.Demon Hunter ise oyuna en son eklenen ve merakla beklenen sınıftı.Yay ve mızrak gibi menzilli silahlarda usta olan bu sınıf en çok beğenilenler arasında.İlerleyen seviyelerdeki yeteneklerinin zayıflığından yakınan arkadaşlar,oynaması en zor sınıfın Demon Hunter olduğunu söylüyorlar.Bakalım,hepsini bekleyip göreceğiz.Bunların dışında artık sınıf seçerken cinsiyetimize de karar verebildiğimizi söyleyelim.Bu özellik sayesinde eski oyunlardaki çok büyük bir eksiklik giderilmiş oldu Diablo 3'te.




Sınıf konusunda bir eleştiri yapmadan geçmemek lazım.Diablo 3’te Paladin’in olmaması kabul edilemez.Oyundaki tüm düşmanlar undead ve demonken en çok olması gereken sınıf Paladin’di.Blizzard Monk’u oyuna koymuş ancak öyle çelik zırhı giyip dualarla savaşa gitmeden olmaz o iş.İnşallah ilerleyen zamanlarda çıkacak eklenti paketinde oyuna dahil olacak yeni sınıflar arasında kendisini görürüz.

Bu kadar çok beklenen bir oyun daha olmadı herhalde.Çıkmasına henüz 20 küsür gün varken ekşisözlükte Diablo 3 başlığı altında tam 205 sayfa entry girilmiş vaziyette,söylenecek söz yok.Ayrıca sadece Diablo’ya ait bir sözlüğün de mevcut olduğuna değinmek lazım.Sözlüğün linkini paragrafın sonunda bulabilirsiniz.Bu mükemmel oyunun giriş videosunu da yazının en altında izleyebilirsiniz.


Heyecanlıyız.Hem de çok.Az beklemedik kendisini ve şimdi bunun ödülünü alacağız.Mayıs 15’ten sonra bir süre kendimize gelemeyeceğimiz kesin.Mutlu güne çok az kala kılıcımızı bileyip büyü sözlerimizi söylemeye başladık bile.Bekle Terör’ün Lordu,canını almaya geliyoruz.



2 yorum:

  1. kasmışlar grafiklerde ve çok da güzel olmuş oyun. Beta sürümünün aksaklıkları olmasa daha keyif alırdım oyundan. serverler geçit vermedi her istediğin vakit giremiyorsun oyuna. Aynen senin dediğin gibi karakterler arasında alışagelmiş simaları göremeyince burkuluyor insan, umarım eklentilere koyarlar. grafikler bana da öncekilerden aydınlık geldi. Karakterlerin cinsiyet tercihi ve profilleri etkileyiciydi. tam sürümü gelsin artıkım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blizzard'ın klasik beta serverları,ne zaman tam oynanabildi ki? Ben zaten beta oynamayı sevmediğim için uzak duruyorum genelde.

      Oyun açıklandıktan sonra internete ilk düşen görüntülerdeki grafikler çok açık tondaydı gerçekten ve aşırı eleştiri aldı.Şimdi daha iyi görünüyor.Şu anda en büyük eksiklik Paladin sınıfının olmayışı.Oyunun doğasına ve prensibine aykırı.Çok bekledim ancak 5 sınıf arasına giremedi.Dediğim gibi Expansion'da bir umutla bekliyorum onu

      Gelsin artık hakikaten,sabrımız kalmadı:D

      Sil