4 Kasım 2013 Pazartesi

86. AKADEMİ ÖDÜLLERİ ADAYLIK TAHMİNLERİ





86. Akademi Ödül Töreni için önümüzde uzun bir zaman olsa da bizler havaya girdik, maratonu yakından takip ediyoruz.Ödül dağıtılacak dallarda kimlerin aday olup yarışacağı şu an için en büyük gündemimiz.Maratonla ilgilenen arkadaşlarımızın da bildiği gibi öne çıkan yapımlar aşağı yukarı belli.Mercek altına aldığımız bu filmler hakkındaki son bilgiler sürekli güncellenerek internet ortamına düşüyor.Festivaller, test gösterimleri derken her gün farklı yorum ve görüşlerle karşılaşıyoruz.Yapımların Oscar'daki durumları bu bilgilere bağlı olarak sürekli değişiyor, yaptığımız tahminler bir önceki aya hatta haftaya göre farklılık gösterebiliyor.Aday adayları hakkındaki tahminlerimi hem burada hem de farklı platformlarda daha önce belirtmeye çalışmıştım ancak daha kapsamlı bir yazıyla hepsini pekiştirme niyetindeyim.Elbette belirteceğim dallardaki düşüncelerim zaman içerisinde değişiklik gösterecektir.Ayrıca tahmin yaptığım dal sayısı da artacaktır.O nedenle yazımı belli aralıklarla güncelleyerek tahminlerimi canlı tutmayı düşünüyorum.

Dosyada öncelikle seçtiğim 10 dal hakkındaki genel yorumlarıma yer vereceğim.Yazının sonunda da tahmin listelerimi paylaşacağım.



EN İYİ FİLM


En önemli dal ile başlayalım.Bilindiği gibi Grace of Monaco ve Foxcatcher vizyon tarihleri değiştiğinden Oscar yarışından çekilmişti.Bu 2 yapımın şokunu üzerimizden atamamışken George Clooney'nin filmi The Monuments Men de zaman sorunu nedeniyle yarışının dışında kaldı.Clooney'i sevmem ancak Türkiye'de bir türlü hayran toplayamayan filmden şahsen çok umutluydum.Yurt dışındaki yorumlar bizdeki gibi acımasız değildi oysa.10 yapımlık en iyi film listemdeki yerine kesin gözüyle baktığım The Monuments Men'in yarış dışı kalması beni üzdü kısaca.

Yaptığım bilgilendirici girişten sonra bu dalın güçlü adaylarını kısa kısa inceleyelim.

12 Years A Slave: Oscar'ın şu an için en çok öne çıkan yapımı.Steve McQueen imzalı film maratonun başından beri iyi yorumlar alıyordu, hala da almaya devam ediyor.Ana dalların çoğundan adaylık çıkaracak gibi.Son olarak Gotham Ödülleri'nde aday gösterilen yapım, benim de en büyük favorim.Bu dalda adaylığı çoktan garantileyen 12 Years A Slave'in ipi de göğüsleyeceğine şimdiden inancım tam.

American Hustle: Maratona güçlü bir rüzgarla başlayan American Hustle, ilk baştaki parıltısını zamanla kaybetmişe benziyor.Fragmanlardan istediğimizi alamamıştık.Test gösterimlerinden de harika görüşler çıkmadı ilk etapta.Yönetmen David O. Russell'ın geçen yıl dikkatleri üzerine çeken filmi Silver Linings Playbook oyunculuklarıyla göz kamaştırıyordu.Yıldızlar geçidi American Hustle buradaki gücünü de tam kullanamamışa benziyor.Tüm bunlara rağmen film hala bu dalın önemli adaylarından.Akademi tarafından sevildiğini bildiğimiz Russell'i burada es geçmezler düşüncesindeyim.

Nebraska: Tam bir Oscar filmi olduğunu düşündüğüm Nebraska, adaylar açıklanana kadar listemde yer alacak gibi duruyor.Yurt dışındaki tüm izlenimler ve yorumlar olumlu.Bu durum filme adaylığı kazandıracaktır.Ancak kendisini Winter's Bone'a benzetiyorum biraz.Nebraska da aynı Winter's Bone gibi çok çaktırmadan önemli dallarda adaylık kapıp hepsinden eli boş dönebilir.

Gravity: Gravity'e her şeyden arınmış şekilde bakarsak beğendiğimi söylerim.Ancak kendisini bir Oscar filmi olarak asla sevemeyeceim.Şahsi fikrim bu dalı hiç hak etmediği yönünde.Muazzam bir görselliği ve atmosferi var, kabul.Zaten görsel dallarda ödülleri toplayacak.Cuarón'un tarzı da hissediliyordu, o da tamam.Ancak bana göre filmin ne senaryosu var, ne de iyi kotarılmış bir oyunculuğu.Kısaca omurgası eksik.Hal böyle olunca en iyi film dalında ne işi var diye sormak durumunda kalıyorum.Yapım buna rağmen dünyada çok ses getirdi, büyük hayran kitlesi topladı.Özellikle Türk sinemaseverler ve eleştirmenler Gravity'i pohpohladıkça pohpohladılar.Film de bu etki sayesinde dalın kuvvetli adaylarından biri haline geldi.İstemeye istemeye kendisini adaylar arasına yazmak zorunda kalıyorum.

The Butler: Harika bir Amerikan gişesi yapan The Butler, an itibariyle en az konuşulan yapımlardan biri.Hakkında yorum yapana kolay kolay rastlayamıyorsunuz.Bu da filmin rakiplerine göre biraz daha geriden seyrettiğini gösteriyor.Ancak The Butler ilk günden beri arkasında durduğum bir yapım.Akademi'nin dikkatini çekmesi muhtemel hikayesi sayesinde son ana kadar savaşacaktır.

Inside Llewyn Davis: Çok istememe rağmen Filmekimi'nde izleyemediğim bir filmdi.Coen kardeşlerin son eseri her yerden övgü toplamakta.Yapımın aldığı tüm tepkiler pozitif.İstisnasız herkesin film dalındaki listesinde yer alıyor.Bu yılın en garanti adaylarından biri olarak kendisini görebiliriz.

The Wolf of Wall Street: Yetişecek mi, yetişmeyecek mi diye arada kaldığımız The Wolf of Wall Street'ten olumlu haber gelmiş, prodüksiyon firmaları filmin Noel'de gösterileceğini belirtmişlerdi.Bu açıklamayla yapım Oscar yarışına dönmüş oldu.Maratona yeniden katılması film, oyunculuk, senaryo ve yönetmenlik dallarını doğrudan etkileyeceğinden kendisine "kilit oyuncu" diyebiliriz.Hakkında yapılacak yorumlara göre tüm tahminler şekillenecek ancak Scorsese'nin olduğu yerde adaylıkların kaçmayacağını da not alalım.

Rush: American Hustle gibi muhteşem bir çıkış yakalayan Rush, bu dalın kan kaybedenleri arasında.Şu sıralar çoğu platformda liste dışı kalmış görünüyor.Şansının azaldığını düşünsem de listemden çıkarmaya henüz gönlüm razı olmuyor.

Captain Phillips: Kendisi için yazdığım eleştirimde bahsettiklerimden farklı şeyler söylemeyeceğim.Normal şartlarda film dalında yarışacak potansiyel yok kendisinde.Ancak "Kahraman Amerika" hamuruyla yoğrulduğundan listelerin üstlerine doğru yol almış durumda.New York Film Festivali sonrasında yapılan olumlu yorumlar bunu gösteriyor.Sadece burada değil, ana dalların bir bölümünde kendisini görme ihtimalimiz yüksek.

Saving Mr. Banks: Gizliden gizliye gönül bağı kurduğum bir yapım Saving Mr. Banks, ilk günden beri de film dalı adaylarım arasında yer alıyor.Ancak Londra'dan gelen yorumlar filme bu açıdan biraz darbe vurdu.Yapım güçlü senaryolu, sağlam oyunculuk performanslarına sahip, audience friendy bir eser olarak tanımlansa da bu kategori için yeterli bulunmadı.Ben yine de Saving Mr. Banks'i adaylarım arasından çıkarmak için biraz daha bekleyeceğim.

Prisoners: ABD'de gişeleri altüst eden Denis Villeneuve'in Prisoners'ı yükselişe geçen yapımlardan.Bu sene içerisinde izlediğim en iyi işlerden biriydi.Seyirci gücünü kullanacak olması yarış için kendisini güçlü konuma getiriyor.İleride yapacağımız tahminleri kökünden değiştirebilecek bir potansiyeli var gibi duruyor şu an için.

Her: New York'tan gelen olumlu izlenimler beni çok sevindirdi.Her ile alakalı negatif bir yorum duymasam da Akademi'nin Spike Jonze'a karşı nasıl bir tutum sergileyeceği henüz muamma.Adaylığına çok sıcak baktığım Her, üstündeki yapımları tehdit etmeyi bırakmayacak gibi görünüyor.

August: Osage County: Oyunculukları hakkında son derece olumlu eleştiriler yapılan yapımın film dalındaki durumunu şekillendirecek bir yorum yoğunluğu yok.O nedenle August: Osage County tam bir kapalı kutu.Ancak kendisini burada aday olarak görürsek şaşırmam.Şahsi görüşüm bu yönde.

Blue Jasmine: Maraton başlarken bu dalda adı hiç geçmiyordu.Ancak şimdilerin konuşulan isimlerinden biri oldu Blue Jasmine.Cate Blanchett'in performansı ve Woody Allen'ın senaryosu bu durumu şekillendiren en önemli etkenler.Ben yine de buradan bir adaylık çıkaracağını sanmıyorum.

Philomena: Adı yeni yeni konuşulmaya başlayan filmlerden.Önceleri sadece Judi Dench'i duyuyorduk.Şimdilerde ise senaryo ve film dalında olumlu tepkiler aldığını öğreniyoruz.Yapımın Dench dışınında da Oscar kozu olduğu görülüyor.

Dallas Buyers Club: Yükselişte olan filmlerden.Oyunculukları güçlü yapımın biraz olsun silkelendiğini görsek de bu dalda aday olabileceğine çok ihtimal vermiyorum.

All Is Lost: J. C. Chandor'un tek kişilik filmi All Is Lost'un Cannes'de aldığı eleştiriler olumluydu fakat bu daldaki rakiplerini geçebilir mi orası tartışılır.Kendisine pek şans vermiyorum.

Diğer aday adayları: Fruitvale Station, The Secret Life of Walter Mitty



EN İYİ YÖNETMEN


Bu dalda 8 ismi biraz daha önde görüyorum.

Steve McQueen (12 Years A Slave): Filmin kendisi gibi yönetmeni de çok güçlü.Adaylığına kesin gözüyle bakmayan kimse yok.Tören gecesi en büyük favorim yine kendisi olacak.Film dalında ödül 12 Years A Slave'e giderse -ki muhtemelen gidecek- Steve McQueen de yönetmen ödülünü affetmez.

Alfonso Cuarón (Gravity): Gravity'nin görsellikten sonraki en güzel yanıydı Cuarón.Tarzını beğenmemek mümkün değildi.Bu nedenle adaylığın gelmeme ihtimali yok.Ancak hala Y Tu Mamá También tarzı filmlerde daha başarılı olduğunu düşünüyorum.

David O. Russell (American Hustle): Akademi'nin David O. Russell hayranı olduğunu biliyoruz.Ne yaparsa yapsın buradaki yeri ayrılmış gibi.The Fighter ve Silver Linings Playbook'taki istikrarını American Hustle'da sürdürmeye devam edecektir.

Joel & Ethan Coen (Inside Llewyn Davis): Joel ve Ethan Coen kardeşleri de Akademi tarafından sevilen isimler arasında gösterebiliriz.Hem bu durum hem de Inside Llewyn Davis'in aldığı pozitif eleştiriler onları öne çıkarıyor.Adaylıkları son zamanlarda tehdit altındaymış gibi görünse de ilk beşimdeki yerlerini koruyorlar.

Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street): The Wolf of Wall Street'in yeniden yarışa dahil olmasıyla birlikte Scorsese ismi yukarılara doğru tırmanmaya başadı.Akademi, ustayı ıskalamaz diye düşünüyorum.Zaten geçmişte aldığı adaylık sayısı bunu doğruluyor.

Paul Greengrass (Captain Phillips): Bu daldaki aday adayları arasında en hızlı yükselen isim.Filmin milliyetçi duruşu kendisine adaylık getirebilir ancak Affleck'in başına gelenleri de yaşayabilir.Aday olmasını istediğimi söyleyemem.

Spike Jonze (Her): Belgesel çekmeyi bırakıp Oscar yarışına dahil olan Jonze'nin bu dalda aday olmasını yürekten isterim.Ancak film dalında da belirttiğim gibi yeni Akademi'nin ona nasıl baktığını kestirmek güç.İşi Being John Malkovich'te olduğundan daha zor bu sefer.

Alexander Payne (Nebraska): The Descendants ve Sideways'de gösterdiği başarıyı düşünürsek bu dalın önemli rakiplerinden biri haline geliyor Payne.Genelde güçlü kalemiyle dikkat çeken yönetmenin senaryosuna katkı yapmadığı Nebraska'daki performansını merakla bekliyorum.

Diğer aday adayları: Woody Allen (Blue Jasmine), John Lee Hancock (Saving Mr. Banks), Ryan Coegler (Fruitvale Station),  J. C. Chandor (All Is Lost), Denis Villeneuve (Prisoners), Lee Daniels (The Butler)



EN İYİ ERKEK OYUNCU


Erkek oyuncu dalı kaliteli isimlerle dolu.Rekabetin hat safhada yaşanacağı bir gerçek.Aday adayları dar listeye girebilmek için çok ter dökecekler.

Chiwetel Ejiofor (12 Years A Slave): Yine liste başında 12 Years A Slave var.Chiwetel Ejiofor'un performansı herkesi etkilemiş olacak ki en ufak olumsuz yoruma rastlamadık.Ben adaylıktan ziyade ödüle kesin gözüyle bakıyorum.Rakipleriye arasındaki farkı her geçen gün açıyor.

Bruce Dern (Nebraska): Erkek oyuncu dalında ismini sürekli gördüğümüz bir diğer isim de Bruce Dern.Nebraska oyunculuk performansına dayalı bir film olduğundan kendisinin çıkardığı işin filmi buralara taşıdığını düşünüyorum.Cannes Film Festivali'nde ödülü kazanan Dern'ü Oscar gecesinde aday olarak göreceğiz.

Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club): Matthew McConaughey'e neler oluyor anlayamıyorum.Onu yıllarca sıradan bir aktör olarak bildik biz.Kendisi içinde biriktirdiği yeteneğini bu sene salmış demek ki.Dallas Buyers Club'daki performansı herkesin dilinde olan aktörün Mud ile yardımcı erkek dalında da aday olma ihtimali var.Bu yükselişin nedenini merak ediyor ve kendisini listeye yazıyorum.

Robert Redford (All Is Lost): Tek kişi üzerine kurulmuş bir filmde kötü performans gösterme şansınız yoktur.İnternette yapılan olumlu yorumlara baktığımızda J. C. Chandor'un Robert Redford seçiminde isabet kaydettiğini görüyoruz.Oscarlı aktörün de böyle bir adaylığa ihtiyacı var.

Forest Whitaker (The Butler): Bu daldaki jokerim Forest Whitaker.Kendisine maraton başından beri yukarılarda şans verilmedi.Hala da verilmiyor.Buna rağmen çok beğendiğim aktörün sürpriz yapabileceğini düşünüyorum.The Last King of Scotland'da aldığı Oscar'ın ardından ikinci defa aday olan Whitaker'ın bir süre daha arkasında durmaya karar verdim.

Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street): Akademi tarafından hakkı en çok yenen oyuncu olarak gösterebileceğimiz Leonardo DiCaprio, bu senenin en tehlikeli isimlerinden biri.Biyografik karakterler konusunda uzmanlaştığından ismini yukarılara yazabiliriz.Scorsese faktörünü de düşündüğümüzde DiCaprio'nun adaylık şansının çok yüksek olduğunu görüyoruz.

Tom Hanks (Captain Phillips): Captain Phillips'in sadece final sahnesinde coşan Hanks'in performansı adaylık için yetmeyebilir.İsmi bu dalda iyiden iyiye konuşulsa da diğer aday adaylarına biraz haksızlık olur diye düşünüyorum.Adaylık kapması durumunda geçen sene Flight'taki tek sahnesiyle yarışmaya hak kazanan Denzel Washington'dan farkı olmayacaktır.

Joaquin Phoenix (Her): Geçen sene hak ettiği ödülü alamadığı için hakkının yendiğini düşünüyorum ünlü aktörün.Kendisi ile ilgili muazzam yorumlar yapılmadığından işi önceki seneye oranla daha zor gibi.

Hugh Jackman (Prisoners): Filme yapılan olumlu yorumlardan kendisine de pay düştü.Şimdilik şahane övgüler alıyor ancak bildiğimiz potansiyelinin dışına çıkmadığını düşünüyorum.Kendisine adaylık getiren Les Miserables'daki performansının altında kalmış.Yine de bu dalın sürpriz yapmaya en müsait ismi.

Christian Bale (American Hustle): American Hustle'ın oyunculuk dallarında gerilere düştüğünü gözlemliyoruz.Filmin oyuncularından hiçbiri tam anlamıyla geçer not alamadı.Christian Bale de bunlardan biri.Akademi'nin kendisine olan önyargısını David O. Russell'ın The Fighter'ıyla kıran usta oyuncunun performansı göz kamaştırıcı değilmiş.

Diğer aday adayları: Christian Bale (Out of the Furnace), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis), Daniel Radcliffe (Kill Your Darlings), Idris Elba (Mandela: Long Walk To Freedom),  Michael B. Jordan (Fruitvale Station), Chris Hemsworth (Rush)



EN İYİ KADIN OYUNCU


Burası diğer dallara nazaran biraz daha derli toplu.Yazdığım ilk 6 adayın başı çekeceğini düşünüyorum.Diğerleri bu isimleri geride bırakmaya çalışacak.

Cate Blanchett (Blue Jasmine): Oscarlı Cate Blanchett bu senenin açık ara en iyi performansını sergiledi Blue Jasmine'de.Yapımın başından sonuna kadar her sahneyi domine etti.Adaylığını aylar öncesinden cebine koyan aktristin ödülü alması da hiç zor olmayacak bana kalırsa.

Judi Dench (Philomena): Adaylığı garanti gibi gözüken diğer bir isim de Judi Dench.Her gösterim sonrası övgüler alan isim, Blanchett'in en büyük rakibi olacaktır (Evet, Bullock değil.)

Meryl Streep (August: Osage County): Efsane aktristin ismini buralarda görmekten hiç sıkılmıyorum, sıkılmayacağım da.Kendisi adaylık için kombine aldığından sene başında 4 boş koltuk hesaplıyoruz.Bu yıl da farklı olmayacak.18. adaylığı şimdiden hayırlı olsun.

Emma Thompson (Saving Mr. Banks): Birkaç hafta önce adı zikredilmeyen tecrübeli aktris, Londra'da aldığı övgüler sayesinde hızlı bir çıkış yapıp radarımıza girdi.Arkasına aldığı bu rüzgarı koruyabilirse kendisini ilk beşte görürüz.

Sandra Bullock (Gravity): Adını ne kadar yazmak istemesem de elim mahkum.Filmin yarısında kaskla dolaşan, geri kalan bölümde de 1 dakika oyunculuk yapan Bullock'un nesi beğenildi hiç anlayamayacağım.Neredeyse aday adayları arasında bile adı geçmeyecek Naomi Watts'ın Diana performansı Bullock'tan iyiydi.Kendisinde buraya girecek bir oyunculuk göremesem de Akademi kendisini onurlandıracak gibi.

Amy Adams (American Hustle): American Hustle kadın oyuncu dalında da bir adım geride kalmış görünüyor.İlk günler adaylığına garanti gözüyle baktığım Amy Adams, aldığı olumsuz eleştiriler nedeniyle az da olsa düşüşe geçti.Bir sürprizle Sandra Bullock'u devre dışı bıraksa buna en çok sevinen ben olurum herhalde.

Berenice Bejo (Le Passé): Güzel yıldız 66. Cannes Festivali'nden ödülle döndü ancak performansı çok tatmin edici değildi.Kapsamlı Oscar yarışında değerli rakiplerinin gerisinde kalacaktır.İlk beşte görürsek büyük sürpriz olur.

Adèle Exarchopoulos (La vie d'Adèle): Exarchopoulos bu yılın en flaş isimlerinden biri.Tüm dünya onu konuşuyor.La vie d'Adèle'in medyadaki sansasyonel gücünü arkasına alabileceğini düşünürsek kırmızı halıda yürüyebilir.Geçen yıl Amour'la adaylık kapan Emmanuelle Riva, yabancı filmlerden oyuncu adayı çıkabileceğini gösterdi.Akademi bu cüretkar kızımıza sıcak bakacak mı göreceğiz.

Paulina Garcia (Gloria): Bu yılın harika performanslarından biri.Kişisel görüşüm Akademi'nin kendisini pas geçeceği yönünde.Berlin'den ödülle dönen Garcia'nın çıkardığı başarılı iş güme gidecek ne yazık ki.

Diğer aday adayları: Naomi Watts (Diana), Greta Gerwig (Frances Ha), Julie Delpy (Before Midnight), Brie Larson (Short Term 12)



EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU


Tam anlamıyla çorbaya dönen yardımcı erkek dalında büyük bir adaylık çekişmesi yaşanacak.3 ismi garanti görüyorum ancak diğer adayların kimler olacağını kestirmek güç.

Michael Fassbender (12 Years A Slave): Adaylığını garanti gördüğüm ilk isim Fassbender.12 Years A Slave'deki oyunculuğu övgülere boğulduğundan adı her yerde en üste yazılmış durumda.Kendisi Oscar'ın kampanya çalışmalarından sıkıldığını ve bu tarz işlere girmeyeceğini açıklayan ilk isimdi.

Jared Leto (Dallas Buyers Club): Üzerinde fazla konuşmaya gerek yok.Akademi Leto'nun marjinal rolüne kayıtsız kalamaz.Şansı yüzde yüzden fazla.

Tom Hanks (Saving Mr. Banks): Londra'dan övgülerle ayrılan Tom Hanks favorilerim arasında.Saving Mr. Banks'in en kuvvetli yanlarından birinin oyunculukları olduğu gizli bilgi değil.Hanks'in Captain Phillips ile alacağı/alamayacağı ana dal adaylığı burayı etkileyecektir.Kendisini Yardımcı Erkek'te göremezsem benim için büyük sürpriz olur.

Daniel Brühl (Rush): Brühl'ün performansı bu sene en beğendiklerim arasında.Ancak ilk günlerdeki etkisini yavaş yavaş yitiriyor izlenimini edindim ben.Yine de kendisine inanıyor ve adaylığını destekliyorum.

Barkhad Abdi (Captain Phillips): Captain Phillips ile kalbimi çalan Somalili oyuncu adaylığı sonuna kadar hak ediyor.Film çok göz önünde olduğundan Akademi'nin bu yeni yüzü ıskalamayacağını düşünüyorum.

Jonah Hill (The Wolf of Wall Street): The Wolf of Wall Street'in ikinci fragmanıyla beraber aniden patladı.Şu ana kadarki en büyük yükseliş onun.Rakipleri için çok daha büyük bir tehdit olacak gibi.

Bradley Cooper (American Hustle): Çıtasını her geçen yıl daha da yukarıya çıkaran Bradley Cooper, artık herkesin çalışmak istediği bir aktör konumuna geldi.Bu daldaki adaylık durumu çok belirsiz ve kritik.Net bir şeyler söyleyemediğim tek isim.

James Gandolfini (Enough Said): İsmini yazarken zorlandığım biri.Malum kendisini Haziran ayında kaybetmiştik.Belki de bu durumdan kaynaklanan bir ivmeyle tırmanışa geçmiş durumda.En acı olansa adaylık kaptığı takdirde bunu göremeyecek olması.

Matthew McConaughey (Mud): Ana oyunculuk kategorisinde olduğu gibi burada da adı geçiyor McConaughey'nin.Aktör, Mud ile iyi eleştiriler almış durumda.Başarıyla geçirdiği 2013 yılını 2 adaylıkla taçlandırabilir belki, ne dersiniz?

Jake Gyllenhaal (Prisoners): Aktörün Prisoners performansını zayıf buldum.Rakiplerini tehdit edebilecek bir yanı yok.Filmin başarısı kendisine yaramayacaktır bence.

James Franco (Spring Breakers): Aşırı yoğun bir Oscar kampanyası yapıp millete oy için yalvarıyormuş.Birileri kendisine hiç şansı olmadığını söylemeli.

Diğer aday adayları: Jeremy Renner (American Hustle), John Goodman (Inside Llewyn Davis), Harrison Ford (42), Will Forte (Nebraska), David Oyelowo (Lee Daniels' The Butler), Geoffrey Rush (The Book Thief), Steve Coogan (Philomena), Colin Farrell (Saving Mr. Banks), Matthew McConaughey (The Wolf of Wall Street)



EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU


Burası Yardımcı Erkek'ten daha karmaşık.2 aday adayının yeri şimdilik kesin gözüküyor.Diğer kontenjanlar için 6 performans kapışacak.

Oprah Winfrey (The Butler): The Butler'ın Amerika gösteriminden beri konuşulan bir isim Winfrey.O günden itibaren yardımcı kadın listelerinin zirvesinden inmedi.Geçmişinde bir Oscar adaylığı bulunan aktrisin yeri garanti şu an için.

Lupita Nyong'o (12 Years a Slave): Bu yılın en çok konuşulan filminin bir başka göze çarpan ismiyle karşı karşıyayız.O da aynı Winfrey gibi yerini sağlama almış gözüküyor.Yarışın bu iki isim arasında geçmesi kuvvetle muhtemel.

Julia Roberts (August: Osage County): Kendisini çok özlemiştik, sağolsun bu özleme son verdi.August: Osage County'nin oyuncularını yarışacakları kategoriye göre konumlandırmak ayrı bir mesai gerektiriyor."Kim ana dalda, kim yardımcıda yarışacak" karmaşası sürerken perde arkasında yapılan kulisler ve ayarlamalar sonucu Meryl Streep ana dala geçti.Julia Roberts da böylece yardımcı kategoriye kaydı.Aldığı olumlu eleştirilerle tırmanışa geçen tecrübeli yıldızın adaylık şansı oldukça yüksek.

Jane Squibb (Nebraska): Nebraska'dan Dern dışında adaylık çıkacağını düşünmüyordum.Ancak Squibb'in iyiden iyiye konuşulması onu bu dalın güçlü aday adaylarından biri yaptı.Performansını görene kadar hakkında yapılan olumlu yorumlara itimat etmek durumundayız.

Octavia Spencer (Fruitvale Station): Fruitvale Station'daki performansı benim için tatmin ediciydi.Eleştirmenler de farklı düşünmüyorlar.Ancak bu zorlu yarışta ilk beş içerisinde tutunabilecek mi, çok emin değilim.

Jennifer Lawrence (American Hustle): Geçen sene ana kategoride Oscar'a uzanan Lawrence için American Hustle'ın en iyisi olduğu söyleniyor fakat hiçbir platformda kendisine ilk beşte yer verilmemiş.Aday olmaması beni sevindirir.Diğer isimlerin kapışmasını görmek beni daha çok cezbediyor.

Margo Martindale (August: Osage County): Yaklaşık bir ay önce adaylık şansının çok yüksek olduğu konuşulan Martindale, diğer aday adayları için gelen olumlu yorumların artmasıyla geri plana düştü.Yeni gösterimlerle birlikte gücünü geri kazanacağını düşünüyorum.Kesinlikle listenin en kuvvetli isimlerinden.

Sally Hawkins (Blue Jasmine): Blue Jasmine'in Cate Blanchett'ten sonra en çok konuşulan ismiydi.Kendisini bu dalın gizli favorisi olarak görüyorum.Eleştirmenler şansını düşük görse de sürprizlere her zaman açık olmak lazım.

Diğer aday adayları: Amy Adams (Her), Naomie Harris (Mandela: Long Walk To Freedom), Scarlett Johannson (Her),  Lea Seydoux (La vie d'Adèle), Sarah Paulson (12 Years a Slave), Melissa Leo (Prisoners)



SENARYO DALLARI


Oscar'ın yakın tarihine bakarak uyarlama senaryo yarışlarının özgün senaryo dalına oranla daha çetin geçtiğini söyleyebiliriz.Bunun nedeni farklı kaynaklardan adapte edilen (kitap, tiyatro oyunu, kısa hikaye vs.) metinlerin özgün yazılmış eserlerden daha fazla olması.Senaristlerin bu tarz kaynakları kullanmayı tercih ettiklerini söyleyebiliriz.Ancak bu sene iki dalın da çekişme açısından dengeli olduğunu düşünüyorum.Aday adayları içerisinden seçim yaparken çok dikkatli davrandım ve oldukça zorlandım.Akademi üyeleri de aynı oranda zorlanacaklardır.

Uyarlama senaryo dalının öne çıkan yapımı yine 12 Years A Slave.John Ridley'nin çıkardığı iş söylenenlere göre standartların çok üstündeymiş.Bu kategoride 12 Years A Slave'in bir adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.August: Osage County'yi yazan Tracy Letts, John Ridley'e sorun çıkarabilecek ilk kişi görünümünde zira filmin senaryosu olumlu eleştiriler almaya devam ediyor.İlk adaylığını yaşamak isteyen Billy Ray, Captain Phillips ile şansını deneyecek.Amerika'ya duyduğu hayranlığı kalemine yansıttığından kendine yer bulması zor olmayacaktır.The Wolf of Wall Street ile yarışa yeniden katılan Terrence Winter da bu dalda öne çıkan isimlerden.İlk beşin sonuna geldiğimde ise arada kaldığımı görüyorum.Bir yanda Before Midnight, diğer yanda Philomena var.Before Midnight birçok kişinin kalbini çalmış bir yapım.Senaryosunun ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz.Ancak ilk gösterimleriyle birlikte atağa kalkan Philomena'nın da hakkını yemeyelim.Oscar'a uyumlu hikayesini senaryosuyla perçinlemiş olması yüksek ihtimal.O nedenle azınlıkta kalacağımı bilmeme rağmen Philomena'yı öne sürüyorum şimdilik.

Özgün senaryo dalının en tepesine yazacağımız isme kimse şaşırmayacaktır.Kim mi bu isim? Tabii ki Woody Allen.Onun olduğu yerde aksini düşünme şansımız yok.Blue Jasmine adaylığı kafadan kapacak.Londra'da en çok övülen tarafı senaryosu olan Saving Mr. Banks ikinci sırama yerleşiyor.Yukarılara oynamaya çalışan Nebraska'nın Bob Nelson tarafından yazılan metni de inanıyorum ki bu dalın kuvvetli adaylarından biri olacaktır.Coen kardeşleri tabii ki unutmadım.Kategorinin adına yakışır biçimde özgün olan Inside Llewyn Davis'in yerini ayırdım.Son sırama ise ıskalamadan Eric Singer ve David O. Russell'ın kaleminden çıkan American Hustle'ı koydum.Spike Jonze'un Her'i içinse adaylıkları her an değiştirebilecek bir potansiyeli olduğunu söyleyelim.Bu dalda Gravity'i konuşmaya gerek bile yok.



EN İYİ KURGU


İzlediklerim içerisinde kurgusunu en beğendiğim filmler Rush ve Captain Phillips oldu.Gravity'i de buraya kolayca ekleyebiliriz.Son yıllarda yara almış olmasına rağmen "En İyi Film" kategorisinin belirleyicisi olarak gördüğümüz yönetmen-kurgu dalı teorisini baz alırsak 12 Years A Slave'in buraya çok net girebileceğini söyleyebilirim.Ancak adaylığının garanti olduğunu iddia edeceğim tek bir yapım var, o da The Wolf of Wall Street.Martin Scorsese ile birlikte tam 3 kez Oscar kazanmış usta kurgucu Thelma Schoonmaker'ın varlığı bu inancımın nedeni.Akademi kendisini asla göz ardı etmeyecektir.



YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM


76 aday adayı başvusuru ile Akademi tarihinde bir rekora imza atan dalda yarışacak yapımlardan sadece Le Passé (The Past) ve Gloria'yı izleyebildim.Bu iki filmle alakalı oluşan genel kanıyla paralellik gösterdiğimden listemdeki yerlerini ayırdım.Yurtdışında olduğu kadar ülkemizde de ilgi gören Danimarka yapımı The Hunt, adaylığını desteklediğim diğer bir film.Eleştirmenler tarafından yüksek şans verilen başka bir eser ise Suudi Arabistan temsilcisi Wadjda.Listemin son sırasına Avustralya yapımı The Rocket'i yerleştiriyorum.Bu beşliyi zorlayacak en güçlü adaylardan biri Kanada için yarışan Gabrielle.

"Blue is the Warmest Color neden yok" diye soranlarınız olabilir.Yapımın burada yarışmama sebebi başvuru tarihini kaçırmış olması.O nedenle Fransa'yı Renoir isimli film temsil ediyor.



Şimdi listelerimize geçelim.


EN İYİ FİLM

1. 12 Years A Slave
2. American Hustle
3. Nebraska
4. Gravity
5. The Butler
6. Inside Llewyn Davis
7. The Wolf of Wall Street
8. Rush
9. Captain Phillips
10. Saving Mr. Banks
 
Zorlayacaklar: Her, Prisoners, August: Osage County, Blue Jasmine, Philomena
 
 
EN İYİ YÖNETMEN
 
1. Steve McQueen (12 Years A Slave)
2. Alfonso Cuarón (Gravity)
3. David O. Russell (American Hustle)
4. Joel & Ethan Coen (Inside Llewyn Davis)
5. Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street)
 
Zorlayacaklar: Paul Greengrass (Captain Phillips), Spike Jonze (Her), Alexander Payne (Nebaska),
 
 
EN İYİ ERKEK OYUNCU
 
1. Chiwetel Ejiofor (12 Years A Slave)
2. Bruce Dern (Nebraska)
3. Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
4. Robert Redford (All Is Lost)
5. Forest Whitaker (The Butler)
 
Zorlayacaklar: Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street), Joaquin Phoenix (Her), Tom Hanks (Captain Phillips), Hugh Jackman (Prisoners)
 
 
EN İYİ KADIN OYUNCU
 
1. Cate Blanchett (Blue Jasmine)
2. Judi Dench (Philomena)
3. Meryl Streep (August: Osage County)
4. Emma Thompson (Saving Mr. Banks)
5. Sandra Bullock (Gravity)
 
Zorlayacaklar: Amy Adams (American Hustle), Berenice Bejo (The Past), Adèle Exarchopoulos (La vie d'Adèle), Paulina Garcia (Gloria)
 
 
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
 
1. Michael Fassbender (12 Years A Slave)
2. Jared Leto (Dallas Buyers Club)
3. Tom Hanks (Saving Mr. Banks)
4. Daniel Brühl (Rush)
5. Barkhad Abdi (Captain Phillips)
 
Zorlayacaklar: Jonah Hill (The Wolf of Wall Street), Bradley Cooper (American Hustle), James Gandolfini (Enough Said), Matthew McConaughey (Mud)
 
 
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
 
1. Oprah Winfrey (The Butler)
2. Lupita Nyong'o (12 Years a Slave)
3. Julia Roberts (August: Osage County)
4. Jane Squibb (Nebraska)
5. Octavia Spencer (Fruitvale Station)
 
Zorlayacaklar: Jennifer Lawrence (American Hustle), Margo Martindale (August: Osage County), Sally Hawkins (Blue Jasmine)
 
 
EN İYİ UYARLAMA SENARYO
 
1. 12 Years A Slave
2. August: Osage County
3. The Wolf of Wall Street
4. Captain Phillips
5. Philomena
 
Zorlayacaklar: Before Midnight, Labor Day, Short Term 12, La vie d'Adèle
 
 
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
 
1. Blue Jasmine
2. Saving Mr. Banks
3. Nebraska
4. Inside Llewyn Davis
5. American Hustle
 
Zorlayacaklar: Her, Enough Said, Dallas Buyers Club
 
 
EN İYİ KURGU
 
1. 12 Years A Slave
2. The Wolf of Wall Street
3. Rush
4. Gravity
5. Captain Phillips
 
Zorlayacaklar: American Hustle, All Is Lost, Prisoners
 
 
YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
 
1. The Past (İran)
2. Gloria (Şili)
3. The Hunt (Danimarka)
4. Wadjda (Suudi Arabistan)
5. The Rocket (Avustralya)
 
Zorlayacaklar: Gabrielle (Kanada), Ilo Ilo (Singapur), Bethlehem (İsrail)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder