26 Nisan 2012 Perşembe

CHANGELING


Türkçe adı: Sahtekar
Yapım: ABD
Gösterime girdiği sene: 2008
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 2009
Tür: Dram,Gizem,Gerilim
Yönetmen: Clint Eastwood
Senaryo: J. Michael Straczynski
Oyuncular: Angelina Jolie,John Malkovich,Jeffrey Donovan,Michael Kelly
Süre: 141 dk.
IMDB puanı: 7.9/10
IMDB Top 250 sırası: Yok
Metacritic puanı: 63/100
Rotten Tomatoes puanı: 62/100
Beyaz Perde puanı: 4/5
Divx Planet puanı: 7.7/10
Benim puanım: 8.2/10


Clint Eastwood’un yönetmen koltuğunda oturduğu,soluksuz izlenen bir dram filmini tanıtacağım sizlere bugün.1920’lerin sonlarında Los Angeles’da  yaşanan ve etkilenmemenin mümkün olmadığı gerçek bir hikayenin beyaz perdeye yansıması Changeling.Ortadan kaybolan oğlunun peşini tüm olumsuzluklara rağmen bırakmayan bir annenin öyküsü.

Yıl 1928,yer Los Angeles.Disiplinli ve düzenli bir telefon operatörü olan Christine (Angelina Jolie),hem çalışmak hem de babasız büyüyen oğluna bakmak zorunda olan bir annedir.İşten kalan tüm zamanını oğlu Walter’a ayırmaktadır.Onun mutlu olması ve iyi yetişmesi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır her zaman.Walter,Christine için her şey demektir.

İzinli olmasına rağmen mesai yapmak zorunda kaldığı günlerden birinde iş çıkışı eve dönen Christine,oğlunun evde olmadığını fark eder.Tüm mahalleyi araştırır ancak onu bulamaz.Polisin günlerce yaptığı araştırmalardan da bir sonuç elde edilemez.Christine’ın ayakta zor durduğu,buhran dolu günler başlar.



Umutsuzluk iyice baş göstermişken Los Angeles polisi,Walter’ı bulduğu iddiasıyla Christine’ın kapısını çalar.Basın da davet edilerek anne ve oğlunun buluşması tüm Amerikan halkına duyurulacaktır.Ancak oğlan ve anne yüzleştiğinde beklenmedik bir şey olur.Bulunan çocuk Walter değildir.Christine bunu dile getirmiş olsa da polis türlü bahanelerle çocuğun Walter olduğunu iddia ederek davayı kapatır.Bu olaydan sonra Christine azimle dolu bir mücadeleye başlar.Önü her türlü engelle kesilmesine rağmen oğlunu bulacak ve polisin çok büyük bir hata yaptığını kanıtlayacaktır.

Los Angeles Polis Departmanı’nda o yıllar çok büyük çözülmeler yaşanıyordu.Çeteler polisin içine girmişti.Bunu düzeltmek için gelenler de kanlı baskınlar yaparak çetelere göz dağı vermiş ve departmanın adını kirletmişlerdi.Yolsuzluk ve ahlaksızlık adalet sağlayıcılara da bulaşmıştı.Yapılan hatalar ört bas ediliyor,sesini yükseltenlerin sesleri bastırılıyordu.Christine’ın yaşadıkları da bunlardan farklı değil filmde.Departmanın Walter olayında hatalı olduğunu dile getirdiği her an,polisin bir başka kirli yüzüyle karşılaşıyor ve başına gelmeyen kalmıyor.

Yaşanan hikayenin gerçek olması ve bir annenin ne kadar azimle savaşabileceğini bize göstermesi açısından çok önemli bir film Changeling.Christine’in,önündeki engel ne olursa olsun,oğlu için her türlü zorluğa göğüs gererek görülmemiş bir mücadele örneği göstermesi sizi de derinden etkiliyor izlerken.Uzun bir film olmasına rağmen göz kırpmadan seyredildiği için zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor.İçimizin burkulduğu,canımızın yandığı bir çok şey yakalıyoruz.


Angelina Jolie bu filmde en etkileyici oyunculuklarından birini çıkarmış.Böyle içe işleyen bir hikayedeki ağır sahnelerde adeta devleşmiş.Sürekli acı çeken bir kadının ruh halini ve tavırlarını çok çarpıcı bir şekilde yansıtmış.Her şeyden öte gerçek bir anne olabilmiş.Onu izlerken etkilenmemek,acı çekmemek pek mümkün değil.Gerçek potansiyelini belki de en iyi gösterebildiği Changeling’deki bu performansı ona Oscar Ödül Töreni’nde En İyi Kadın Oyuncu adaylığını getirdi.Ancak bu ödülü The Reader filminde başarılı bir iş çıkarmış olan Kate Winslet’e kaptırdı.Winslet muhteşem bir aktris olsa da bu sefer ödül Jolie’nin hakkıydı,olmadı.Biz yine de gönlümüzdeki Oscar’ı Jolie’ye verdik diyelim.

Changeling,gerçekten izlenmesi gereken usta işi bir dram.Başarılı uyarlanışı,derin işlenişi,insana hissettirdiği duygular ve Angelina Jolie’nin çıkardığı harika iş bunun net bir kanıtı.Bir anne yüreğinin nelere göğüs gerebildiğine,hangi zorluklarda ayakta durabildiğine tanık olmak istiyorsanız aradığınızı bu filmde bulacaksınız.Bir sonraki filmde görüşmek dileğiyle şimdilik hoşça kalın.

4 yorum:

  1. Çok beğenerek izlediğim bir filmdi,çok etkilenmiştim.Güzel bir seçim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyıda köşede kalmış,çok çarpıcı filmlerden biri.Yorumun için teşekkür ederim

      Sil
  2. Yemin ediyorum, okurken bile içim ürperdi.
    İtiraf edeyim, ben bu filmi 3 kere izledim; ilkinde zaten ağladım, o Allah'ın emri gibi bir şey. İkincisinde daha film başladığında ağlamaya başladım. Üçüncüsünde biraz dizginledim kendim, göz dolmalarıyla geçtim gittim.
    Angelina Jolie'nin oyunculuğunu gösterdiği bir film olduğunu düşünüyorum. Gerçekten oyunculuğunu. Güzelliğinden ziyade oyunculuğunu.
    Fakat çok kötü bir film, kötü dediğim baya bir iç burkuyor.
    Şimdi izlesem yine ağlarım herhalde. Genellikle bilinmeyen bir filmdi bu, burada görmek hoşuma gitti açıkcası.
    Teşekkürler Cem Erdoğ güzel yorumlaman için.

    - Yorumu okuyan biri varsa okumasın buraları, spoiler içeriklidir efenim. -
    Bir de sonunda bir çocuğu buluyorlar ya hani, onu kurtaranın Walter olduğunu falan anlatıyor. Sonra, Angelina "Bana bugüne kadar hiç sahip olmadığım bir şey veriyor." tarzı bir şey diyor. Polis "Ne o?" diyor, o da "Umut" tarzı vurucu bir şey diyor ya. Bırak artık her şeyi, kus bütün içini ağlamaktan. ehehe. "

    - Tamam bitti. Sakin. -

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum öncelikle.Daha az bilinen filmleri yazmaya çalışıyorum tanıtmak amaçlı.Çok harika yapımlar var ve insan atlayabiliyor,Changeling de onlardan biriydi.Çok üzücü bir hikaye var,iç burkuyor ve Angelina Jolie bu hissi performansıyla daha da arttırmış.Özellikle anne olacakların daha iyi anlayacağı cinsten bir film.Dediğin gibi ağlatabilir:)

      Sil