17 Mayıs 2013 Cuma

SIDE EFFECTS

Türkçe adı: Acı Reçete
Yapım: ABD
Gösterime girdiği sene: 2013
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 2013
Tür: Dram, Suç, Gerilim
Yönetmen: Steven Soderbergh
Senaryo: Scott Z. Burns
Oyuncular: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta-Jones
Süre: 106 dk.
IMDB puanı: 7.2/10
IMDB Top 250 sırası: Yok
Metacritic puanı: 75/100
Rotten Tomatoes puanı: 85/100
Beyaz Perde puanı: 2.5/5
Divx Planet puanı: 6.9/10
Benim puanım: 7.6/10




Son zamanlarda düşüşte olduğunu gördüğüm Steven Soderbergh'in yönettiği Side Effects fragmanı ile ilgi çeken bir işti.Psikolojik sorunların ve antidepresan ilaçların, keskin dönüşlerle dolu bir hikayeye entegre edildiği izlenimini veriyordu.Filmin fragmanda vadettiği ile verdiğinin paralel olduğunu söyleyebilirim.İzleyiciyi çok parlamadan tatmin etmeyi başarıyor.İlaç sektörüne de inceden bir gönderme yapıyor.

Film genç ve evli bir çiftin hikayesine odaklanıyor.Lüks ve şaşalı günler geçiren Emily (Rooney Mara) ile Martin'in (Channing Tatum) hayatı, Martin'in yolsuzluktan hapse girmesiyle tepetaklak oluyor.Hem kocasını hem de mal varlığını kaybeden Emily, Martin'in hapiste kaldığı 4 yıl boyunca bir psikiyatrist gözetiminde depresyon-anksiyete tedavisi görmeye başlıyor ve yoğun ilaç kullanımıyla iyileşme sürecine giriyor.Ancak hastalığı kocasının dönmesiyle nüksediyor.İlaçlı tedavisi yeni doktoru Jonathan Banks (Jude Law) ile yeniden başlıyor.Dr. Banks tedavi sürecinde Emily'nin eski psikiyatristi Victoria (Catherine Zeta-Jones) ile iletişim kuruyor ve bu dörtlü suyun altındaki gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyorlar.


Side Effects temposunun dozunu olay örgüsüne göre ayarlamış ve bu anlamda başarılı olmuş.Ne zaman hızlanacağı, ne zaman yavaşlayacağı çok iyi belirlenmiş; hikayenin sürükleyiciliğine değer katmış.Soderbergh'in Contagion'da hiç başaramadığı bir olaydı bu.

Filmin tahmin edilebilir senaryosu ve ustaca kurgulanmayan twistleri biraz keyfi kaçırıyor.Bu tarz u dönüşlü senaryo oyunlarına karnı tok olanlar çok etkilenmiyor ancak tüm bunlar hikaye kurgusuna zarar vermeden oturduğu için çok sırıtmıyor, herkesi rahatsız etmiyor.Şahsen çok büyük beklentiyle izlemediğim için salondan tatmin olarak ayrıldım ve güzel vakit geçirdim diyebilirim.


Soderbergh'in son zamanlarda çalışmaya alıştığı Jude Law ve Channing Tatum'un oyunculukları idare eder bir görüntü veriyor.Catherine Zeta-Jones her zamanki gibi seksi bir karakteri canlandırmış.Onda da değişiklik yok.David Fincher'ın Ejderha Dövmeli Kız'ında yıldızı parlayan Rooney Mara'nın oyunculuk anlamında diğerlerine oranla daha çok tatmin ettiğini ve bir adım önde olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Side Effects, Soderbergh'in sessiz sedasız ancak başarılı işlerinden biri ve takdiri hakediyor.Çok büyük beklentilere girmeyip biraz entrika, biraz da gerilim görmek istiyorsanız doğru bir seçim olabilir.

1 yorum:

  1. Bugün izledim daha yorumlarına katılıyorum, ben beğendim :)

    YanıtlaSil