6 Şubat 2012 Pazartesi

MYSTIC RIVER – 12 ANGRY MEN

Ayın ilk 2’li film tanıtımına hoş geldiniz.Bugün konusu,tarihleri,oyuncuları kısacası her şeyi birbirinden farklı iki şahane filmi tanıtacağım.Zaman kaybetmeden bu son derece başarılı iki yapımın incelemesine geçeyim.


Mystic River :

Türkçe adı: Gizemli Nehir
Yapım: ABD,Avustralya
Gösterime girdiği sene: 2003
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 2003
Tür: Suç,Dram,Gerilim
Yönetmen: Clint Eastwood
Senaryo: Brian Helgeland (senaryo) , Dennis Lehane (roman)
Oyuncular: Sean Penn,Tim Robbins,Kevin Bacon,Laurence Fishburne
Süre: 138 dk.
IMDB puanı: 8/10
IMDB Top 250 sırası: 231
Metacritic puanı: 84/100
Rotten Tomatoes puanı: 87/100
Beyaz Perde puanı: 4/5
Divx Planet puanı: 7.6/10
Benim puanım: 7.9/10




Üstad Client Eastwood’un yönettiği başarılı filmlerden biri Mystic River.Farklı karakterlerdeki çocukluk arkadaşlarının yıllar sonra trajik bir olay sonuncu yollarının tekrar kesişmesi etrafında dönen hızlı bir hikayesi var.Kah merak uyandıran,kah geren,kah düşündüren bir senaryo ile işlenmiş.Ama bu yapımın en çok dikkat çeken tarafı sözleri kifayetsiz bırakan oyunculukları.

Jimmy (Sean Penn) ,Dave (Tim Robbins) ve Sean (Kevin Bacon) Boston’da mahalle arkadaşlarıdır.Bir gün sokakta oynarlarken kendilerini polis olarak tanıtan iki adam Dave’i alıkoyar ve kaçırır.Dave dört gün boyunca karanlık bir odada tutularak hem tecavüze uğrar hem de şiddet görür.Bir şekilde adamların elinden kaçmayı başarır ve mahalleye döner.Ancak dostların arası o günden sonra açılır ve hiç bir zaman eskisi gibi olmaz.

Bu olayın üzerinden tam 25 sene geçer.Üç arkadaş da evlenmiş,farklı hayatlar kurmuşlardır.Jimmy gençliğinde yaptığı pis işleri bırakarak market işletmeye başlamışken,Sean polis olmuştur.Dave ise yaşadığı o unutulmaz olaydan sonra içine kapanık,güvensiz ve pasif bir adama dönüşmüştür.Hayatları normal seyrini sürdürürken bir sabah Jimmy’nin kızının parkta ölü bulunmasıyla her şey tepe taklak olur ve olaylar gelişir.




Bu filmle ilgili her şeyden önce altı çizilmesi gereken bir nokta var.O da Sean Penn.Filmdeki performansıyla “En İyi Erkek Oyuncu” Oscarı’na layık görülen usta ismi izleyince oyunculukta döktürmek nedir anlıyorsunuz.Özellikle kızının ölü bulunduğu sahnedeki üstün oyunculuğu filmin unutulmazları arasında benim için.Bir insan gerçekten kızını kaybetse ancak böyle tepki verebilir.Filmdeki rolüyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Oscarı’nı kazanan Tim Robbins’e de buradan bir alkış gönderelim.

Biraz da olumsuz eleştirilere gelelim.Film iyi güzel ama zaman zaman sürükleyiciliğini kaybediyor.Özellikle polis soruşturmalarında bizim bile aklımıza gelen kilit soruları yılların polisleri sormuyorlar.Olayı kolay kolay açığa kavuşturmamak için gerek duyulan klasik bir senaryo hilesi ancak hikayenin inandırıcılığına sekte vuruyor.Sean rolündeki Kevin Bacon çok pasif kalmış.Yeterince iyi kullanılamamış,hikayede sırıtıyor.Buna tahmin edilebilir son da eklenince normalden biraz daha yüksek puanlar verildiğini düşündüğüm bir film oluyor Mystic River.

Son noktayı koymak gerekirse genel olarak başarılı bir yapım.İzlenmesi şart.Koleksiyonunuzda bulunmalı.


12 Angry Men :

Türkçe adı: 12 Kızgın Adam
Yapım: ABD
Gösterime girdiği sene: 1957
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 1960
Tür: Dram
Yönetmen: Sidney Lumet
Senaryo: Reginald Rose
Oyuncular: Henry Fonda,Lee J. Cobb,Ed Begley,E.G. Marshall
Süre: 96 dk.
IMDB puanı: 8.9/10
IMDB Top 250 sırası: 6
Metacritic puanı: Yok
Rotten Tomatoes puanı: 100/100
Beyaz Perde puanı: 4.3/5
Divx Planet puanı: 8.6/10
Benim puanım: 8.6/10




Sizi şöyle eskilere,50’li yılların sonuna götürüyorum şimdi.Siyah beyazlı şahane günler.Belki de sanatın günümüzden çok daha iyi icra edildiği zamanlar.İşte o günlerden kült bir yapımı tanıyacağız şimdi.Gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri kabul edilen,IMDB Top 250 sıralamasında 6. durumdaki muhteşem bir başyapıtı inceleyeceğiz.İzlemeden ölünmemesi gereken bir eser.

Bir mahkeme ve sanık sandalyesinde latin bir genç.Babasını bıçaklayarak öldürmekle yargılanan bu gencin hayatı tek bir şeye bağlıdır:12 kişiden oluşan jürinin kararına.Bu karar üyelerin oy birliğiyle alınmalıdır yani herkes aynı kararı vermelidir yoksa hüküm verilemez.Jüri belki de bir gencin ölümüne yol açabilecek bu zor kararı vermek için odasında toplanır ve oylama yapılır.11 üye genci suçlu bulurken sadece bir kişi “suçsuzdur” der.Şimdi herkes bu tek kişiyi ikna etmeli,kararı sonuca bağlamalıdır.Ancak karşılarında sıkı bir üye vardır ve taraflar arasında çetin bir ikna savaşı başlar.



Yapım başarılı değil,çok başarılı.Tamamı sadece tek bir odada geçen,buna rağmen son derece sürükleyici ve iştah kabartıcı bir başyapıt 12 Angry Men.Tempo düşmüyor,heyecan dinmiyor.Sürekli bir merak,”acaba ne olacak” sorusu kafalarda.Bir hikayedeki en büyük problem bu soruyu zihinlerde alev alev yakamama sorunudur ve yapım bunu çok iyi başarmış.Filmin doğallığı inanılmaz.Sanki kameranın kayıt tuşuna bir kere basılmış ve film bitene kadar bir daha hiç durdurulmamış,o odada olanları kaydetmiş gibi.O derece akıcı.Gerçekçiliği de harikulade yapımın.Bu gerçekliğe o kadar çok kaptırıyorsunuz ki benliğinizi,jüriden biriymiş gibi davranmaya başlıyorsunuz bir süre sonra.”Ama bak şu kanıt şöyle””,ama bak bu da var” falan gibi.Siz de ikna oluyor veya ikna ediyorsunuz,rol yapma oyunu tarzı.

Bir kelime de yardımcı oyuncu olarak yer alan Lee J. Cobb’a gitsin.Harika oynamış.Özellikle sonlara doğru delirip,isyan etmesi muhteşem olmuş.Ayakta alkışlanacak derecede iyi.

Son söz olarak şahane bir film var elimizde.Bir başyapıt.Ani verdiğimiz kararları gözden geçirip üzerinde iyice düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor.Ufak detayların aslında çok büyük bir resmi değiştirebileceğini fark ettiriyor.Sadece izlemekle kalmayın,izlettirin de.Böyle bir filmi yaptıkları için emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek azdır.Helal olsun diyebiliyoruz ancak.




Filmlerimizin sonuna geldik.Umarım keyifle okumuşsunuzdur.İyi seyirler dileyip huzurunuzdan çekiliyorum.Kalın sağlıcakla.

2 yorum:

  1. ikisi de hala izleyemediğim filmler :)
    sanırım artık izlemeliyim.
    bu arada mimledim seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bir an önce izlemelisin,kaçmaz:)

      Mimin için de ayrıca teşekkür ediyorum,harikaymış.Hemen karşılığını hazırlıyorum:)

      Sil