27 Şubat 2012 Pazartesi

84. OSCAR ÖDÜLLERİ : NE DEDİK,NE OLDU



Ve nihayet uzun süredir beklenen Oscar töreni sonucunda sinemanın en prestijli ödülleri sahiplerini buldu.Geceye 5’er Oscar alan The Artist ve Hugo damgasını vurdu.Ana ödülleri The Artist toplarken,teknik dallarda beklenildiği gibi Hugo başarılı oldu.Geçen seneki gibi büyük bir çekişmenin yaşanmadığı,neredeyse hiç sürprizin olmadığı bir tören izledik.Törenden önce twitter’da bazı tahminler yapmıştım.12 dalda yaptığım bu tahminlerin 10’unu tutturmuş bulunuyorum.Önce tahminlerime ve sonuçlara bakalım,daha sonra da geceyi şöyle bir yorumlayalım.


EN İYİ FİLM

Ne Dedim : The Artist
Ne Oldu: The Artist
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Hugo

Kazananı tahmin etmenin zor olmadığı bir daldı.The Artist bu dalda çok ağır basıyordu.BAFTA’daki zaferi zaten bu ödülün habercisiydi.Gerçekten başarılı bir film ama fazla abartmaya da gerek yok.Ödülü aldı çünkü bu sene büyük bir rakibi yoktu.Geçen sene aday olmuş olsaydı onca güçlü yapım arasından bu ödülü alamayabilirdi.Hugo da çok başarılı bir filmdi ancak çok orijinal olan ve sinema sanatının en çıplak halini izleyiciye başarıyla sunan The Artist’in gerisinde kaldı.Sonuç olarak The Artist bu ödülü sonuna kadar hak etti diyebiliriz

EN İYİ YÖNETMEN


Ne Dedim : Michel Hazanavicius – The Artist
Ne Oldu : Michel Hazanavicius – The Artist
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Martin Scorsese - Hugo

Yine BAFTA'da olduğu gibi The Artist’in başarıya ulaştığı bir dal.Bu ödülü kazananın En İyi Film'i de aldığını biliyoruz.Martin Scorsese’nin adaylar arasında olmasıyla çekişme beklenen dalda ödülü ondan daha çok hak ettiğini düşündüğüm Michel Hazanavicius kazandı.Scorsese Hugo’da yine çok başarılı bir iş çıkarmasına rağmen,Hazanavicius’un The Artist’teki tarzı ve seyirciye hakimiyeti karşısında duramayacaktı.Sonuçta yine hak edilmiş bir ödül var elimizde.


EN İYİ ERKEK OYUNCU

Ne Dedim : Jean Dujardin – The Artist
Ne Oldu : Jean Dujardin –The Artist
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Brad Pitt – Moneyball

Yine kazananın diğerlerine çok ağır bastığı dallardan biri.Lamı cimi yok.Jean Dujardin bu ödülü sonuna kadar hak etti.Ben filmi izlerken kendisinden gözlerimi alamamıştım.Gary Oldman’ın Tinker Tailor Soldier Spy’daki oyunculuğunda fazla göze batan bir şey yoktu.Çok daha başarılı olduğu filmlerde aday olarak gösterilmeyen (başta Léon) Oldman’a,Akademi’nin bir lütufta bulunduğunu düşünüyorum.Dujardin olmasaydı ödülü Moneyball’daki performansıyla Brad Pitt almalıydı.


EN İYİ KADIN OYUNCU

Ne Dedim : Meryl Streep – The Iron Lady
Ne Oldu : Meryl Streep – The Iron Lady
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Viola Davis – The Help

Ödülü Viola Davis alır diyenler yanıldılar.Başından beri Meryl Streep demiştik.Streep bu performansıyla karşımızda dururken başka bir şey düşünmek olanaksızdı.Son derece vasat bir filmi gözümüzü kırpmadan izleten bir insandan bahsediyoruz.Böyle bir filmle de ödül almak sadece ona nasip olurdu herhalde.Tartışmasız hak edene gitti.


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Ne Dedim : Christopher Plummer - Beginners
Ne Oldu : Christopher Plummer - Beginners
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Jonah Hill – Moneyball

Belki de en garanti daldı.Herkesin tahmini aynıydı.Fazla söze gerek yok,Plummer bu ödülü alan en yaşlı adam olurken bu sonucu da hak etti.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU


Ne Dedim : Octavia Spencer – The Help
Ne Oldu : Octavia Spencer – The Help
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Bérénice Bejo – The Artist

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında olduğu gibi kazanan belli gibiydi.Octavia Spencer tartışmasız favoriydi ve kazandı.Ödülü aldıktan sonraki hali görülmeye değerdi.

  
EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Ne Dedim : The Descendants
Ne Oldu : The Descendants
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Tinker Tailor Soldier Spy

Burada da tahmin etmenin zor olmadığı bir galip görüyoruz.Diğerleri aralarında yarışırken The Descendants hak ettiği ödülü alıp gitti.Eğer aday olmasaydı Hugo’nun aksine Tinker Tailor Soldier Spy’a gitmeliydi bence bu ödül.


EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Ne Dedim : Midnight In Paris
Ne Oldu : Midnight In Paris
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : The Artist

Bu dalda hiç birini beğenmediğim adaylar arasında daha başarılı olandan yana kullanmıştım tercihimi.Diğer sıradan senaryoların yanında yaratıcı olan bir tek Midnight In Paris’ti.Burada yine Woody Allen farkı galip geldi.The Artist’e karşı kaybetmesini beklemek biraz hayalperestlik olurdu.Sonuç olarak hak edildi.


EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ / SİNEMATOGRAFİ

Ne Dedim : The Tree of Life
Ne Oldu : Hugo

Gecenin en büyük sürprizinin yaşandığı daldayız şimdi.Gözüm kapalı The Tree of Life’a gider dediğim ödülü Hugo kazandı.Akademi bu dalda adeta ters köşe yaptı diyebiliriz.Gecede içime sinmeyen tek ödüldür belki de.Bu ödülü kesinlikle ve kesinlikle The Tree of Life almalıydı,ötesi yok.Hakkının sonuna kadar yendiğini düşünüyorum.

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ

Ne Dedim : Hugo
Ne Oldu : Hugo
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : Midnight In Paris

Bas bas Hugo diye bağıran bir daldı.Midnight In Paris de bu alanda başarılıydı fakat Hugo karşısında hiç şansı yoktu.Gecenin en isabetli kararlarından biriydi kesinlikle.

EN İYİ KURGU

Ne Dedim : Hugo
Ne Oldu : The Girl With The Dragon Tattoo

Yine Akademi’nin şaşırtan kararlarındandı.Genelde bu dal En İyi Film’i etkileyen dallar arasında gösterilir ancak ben The Artist’e hiç şans vermediğim için Hugo tahmininde bulundum.Akademi’nin The Girl With The Dragon Tattoo’ya çok az adaylık vererek önemsemediğini düşündüğüm için bu sonuç aklımdan geçmezdi.Sonuç olarak hak ettiğini düşündüğüm bir yere gittiği için sorun yok.

EN İYİ MÜZİK

Ne Dedim : The Artist
Ne Oldu : The Artist
Ödülü Alan Aday Olmasaydı Kim Almalıydı : War Horse

John Williams’la War Horse’un sürpriz yapabileceği düşünülse de ödül yine gitmesi gereken yere gitti.Tahmin edildiği gibi The Artist burada da sonuca ulaştı.


Diğer dallarda ise tahmin yürütmeye çok gerek yoktu,ödüllerin nereye gideceği belli gibiydi.


En İyi Kostüm: The Artist
En İyi Makyaj: The Iron Lady
En İyi Ses Kurgusu: Hugo
En İyi Ses Miksajı: Hugo
En İyi Görsel Efekt: Hugo
En İyi Şarkı: Man or Muppet (The Muppets)
En İyi Kısa Film: The Shore
En İyi Belgesel (Kısa Metraj): Saving Face
En İyi Animasyon (Kısa Metraj): The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
En İyi Belgesel: Undefeated
En İyi Animasyon: Rango
En İyi Yabancı Film: A Separation (İran)


Biraz da gece hakkında konuşalım.Görüldüğü üzere Hugo,büyük ödüllerde The Artist’in hep bir adım gerisinde kalmış,arkasından takip etmiş.Eğer The Artist aday olmasaydı bir Titanic veya Ben-Hur şovu izleyebilirdik ondan.

Bu seneki ödül töreniyle ilgili gözüme çarpan başka bir şeyi paylaşmak istiyorum.Şunu artık çok iyi biliyoruz ki Akademi,Martin Scorsese ve Christopher Nolan’a çok sıcak bakmıyor.Şu zaman kadar çok iyi eserler yaratan bu ikili ne yazık ki hep Akademi’nin ilgisiz yanıyla karşılaştı.Scorsese bu duvarı ancak yıllar sonra The Departed ile yıkabildi.Nolan’ın The Prestige’ine yapılanları ve geçen sene Inception’la En İyi Yönetmen Oscarı’na aday bile gösterilmediğini biliyoruz.Madalyonun öbür yüzünde ise Akademi,David Fincher’a hep ılımlı yaklaşıp her defasında şans verdi.Bunu geçen sene The Social Network gibi Akademi’nin hiç de tarzı olmayan bir yapımı büyük dalların en güçlü adayları arasında göstermesiyle çok net göze soktu.O zaman anladık ki Akademi film değil yönetmen seçiyor.Ancak bu sene o düşünceyi tamamen yıktılar.Fincher’ın iddialı yapımı The Girl With The Dragon Tattoo’yu neredeyse yok saydılar.Güçlü dallardan sadece En İyi Kadın Oyuncu’da yer bulabildi film.Bu durum bana Akademi’nin de değişmekte olabileceğini düşündürdü.İlerleyen yılarda öyle mi oldu göreceğiz.

Onun dışında The Girl With The Dragon Tattoo ile Tinker Tailor Soldier Spy’ın neden En İyi Film ödülüne aday olmadığını anlayan beri gelsin.



Neyse.Yazımın sonuna geldim.Geçen seneki tadı vermese de töreni yine soluksuz izledik.Biz Oscar’ı yeni atlatmışken şimdiden önümüzdeki yıl için hazırlıklar başladı.Bundan daha iyi geçmesini dilediğim 2012 töreninde yine görüşürüz umarım.





4 yorum:

  1. ne dediysek o diyosun yani :))) tahminler başarılı olmuş.ama benim hiçbir zaman beklentilerimi karşılayamadı oscar törenleri.bu yıl, we need to talk about kevin'ın aday bile olmadığını görünce zaten tamamen soğudum törenden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçları tahmin etmek zor olmadı.Geçen seneki gibi çok güçlü yapımlar yoktu bu sene,sürpriz yoktu neredeyse.Senin gibi düşündüğüm 50/50 var mesela.Bu senenin en iyi özgün senaryosuydu bence,aday yapmadılar.Ama Oscar'dan soğuma ya,sen bize lazımsın:)

      Sil
  2. En iyi kurgu da doğru tahmin yapan çok az kişi var...The Girl with the Dragon Tattoo bende dahil birçok kişiyi şaşırttı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğru yere gitti,ama senin de dediğin gibi tahmin etmesi zordu.Film bu kadar arka plana atılınca ödülün oraya gitme olasılığı düşük gözüküyordu.Hepimizi yanılttılar.Bana en büyük sürprizi yaşatan En İyi Görüntü Yönetimi'nin The Tree of Life'a verilmemesiydi.

      En İyi Görsel Efekt de Hugo'ya gitti ama o da yanlış bir seçimdi diyebiliriz.

      Sil