27 Mart 2012 Salı

11:14 – PAN’S LABYRINTH

Bugün yine çok başarılı iki filmi tanıtacağım.Çok farklı ve ilginç eserler seçtim.Hemen başlayalım bence.


11:14 :

Türkçe adı: 11:14
Yapım: ABD,Kanada
Gösterime girdiği sene: 2003
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 2004
Tür: Suç,Komedi
Yönetmen: Greg Marcks
Senaryo: Greg Marcks
Oyuncular: Rachael Leigh Cook,Patrick Swayze,Hilary Swank,Ben Foster,Shawn Hatosy
Süre: 85 dk.
IMDB puanı: 7.2/10
IMDB Top 250 sırası: Yok
Metacritic puanı: 65/100
Rotten Tomatoes puanı: 100/100
Beyaz Perde puanı: 3.5/5
Divx Planet puanı: 7.1/10
Benim puanım: 7.9/10


Hiç bir şey göründüğü kadar basit değildir.Evet bu film için bunu söyleyerek başlıyorum.Meydana geliş şeklinden emin oluğumuz olayların aslında nasıl gelişip ilerlediğini gösteren,zekice kurgulanmış bir yapım duruyor karşımızda.Birbirinden bağımsız gibi gözüken hikayeleri farklı perspektiflerden tekrar tekrar işleyerek aslında tamamen bağlantılı olduğunu anlatan,son derece heyecanlı ve tempolu bir kara komediye hazırlanın şimdi.

Film,saat tam 11:14’ü gösterirken yayaya çarpan bir arabanın kazasıyla açılıyor.Ancak bu kaza hiç de göründüğü kadar basit değil.Aslında her şey aynı dakikalarda gerçekleşen ve birbirinden alakasızmış gibi gözüken olayların birbirini tetiklemesiyle meydana geliyor.Bu kaza da onlardan sadece biri.O gece farklı kişilerin başından geçen olaylar birbirini öyle güzel etkiliyor ki ortaya tadından yenmez bir macera çıkıyor.



Yapım 11:14’te gerçekleşen ve birbirini etkileyen bu olayları kahramanlarının gözünden tekrar tekrar anlatıyor.Burada da devreye dahice hazırlanmış bir kurgu giriyor.Film olayları anlatmak için her geri sarışında başka bir ipucu,başka bir kör nokta açığa çıkıyor.Buradaki anlatım başarısı ve hikayenin zekice seyri sayesinde baş döndürücü bir tempo yakalıyor 11:14.Heyecan içinde izlerken zaten kısa olan sürenin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile.İşte kurgu ustalığı budur dedirtiyor film.

Anlatılan hikayelerde kimsenin masum olmadığını görüyoruz.Herkesin karanlık bir tarafı var, türlü türlü oyunlar çevirip duruyorlar.Suçlarını ört bas etmeye çalışırlarken işleri daha karmaşık hale getiriyorlar.Biz de keyifle izliyoruz.

Yazının başında da dediğim gibi film tam bir kara komedi.Yönetmen Greg Marcks’ın içine birazcık Tarantino kaçmış bence.Suçla dolu bir hikayeyi kara mizah kullanarak anlatıyor.Hikayenin çekiciliğini de biraz bu özelliği güçlendiriyor.Maceraya tatlı bir tat katıyor.


11:14 zekice hazırlanmış kurgusu,yüksek tempolu sürükleyiciliği ve usturuplu mizahıyla son derece başarılı bir film.Çok az kişi tarafından bilinmesi nedeniyle hakkı yenmiş eserlerden.Amores Perros ve Babel ile karşılaştırılmasına rağmen onlardan çok farklı bence.Böyle bir filmi kesinlikle daha önce izlemediniz.En kısa sürede tecrübe etmeniz gereken bir serüven.Çok eğleneceksiniz.


El Laberinto Del Fauno (Pan’s Labyrinth) :

Türkçe adı: Pan’ın Labirenti
Yapım: İspanya,Meksika
Gösterime girdiği sene: 2006
Türkiye’de gösterime girdiği sene: 2007
Tür: Dram,Fantezi,Savaş
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senaryo: Guillermo del Toro
Oyuncular: Ivana Baquero,Ariadna Gil,Sergi Lopez
Süre: 119 dk.
IMDB puanı: 8.4/10
IMDB Top 250 sırası: 94
Metacritic puanı: 98/100
Rotten Tomatoes puanı: 95/100
Beyaz Perde puanı: 3.7/5
Divx Planet puanı: 7.9/10
Benim puanım: 8.0/10



Sinemanın değişik dokunuşlara,farklı yaklaşımlara ihtiyacı var.Sektör geliştikçe beğenme eşiğimiz her geçen gün yükseliyor.Bizi tatmin edecek arayışlar içine girdiğimizde ise karşımıza illa ki çarpıcı bir iş çıkıyor.Pan’s Labyrinth de o işlerden biri.Fantezi dünyası ile Avrupa’nın kaotik dönemlerinden birini harmanlayarak izleyiciye hem etkileyici hem de yaralayıcı bir macera sunuyor.

Hikaye 1940’ların başında,İspanya’da geçmekte.Faşist İspanyol yönetiminin komutanlarından biri olan Kaptan Vidal (Sergi Lopez),iç savaşın sürdüğü o yıllarda isyancılara karşı mücadele vermektedir.Son derece acımasız ve sert bir karaktere sahiptir.Kimseye merhamet etmek gibi bir niyeti yoktur.Tek amacı isyancıları sonuncusu da yok olana kadar öldürmektir.




Küçük bir kız çocuğu olan Ofelia (Ivana Baquero),hamile annesi ile birlikte istemeyerek de olsa üvey babası Vidal’ın ormandaki karargahına gitmek zorunda kalır.Kaptan’ı hiç sevmiyordur çünkü Vidal onlara da sevgisizce yaklaşmaktadır.Çatışmanın kızıştığı bu bölgede bir süre kalmak mecburiyetinde olan küçük kız,ormanın içinde bir labirent keşfeder.Labirenti takip edip yer altına ulaştığında ise buranın sahibi,tuhaf yaratık Pan ile karşılaşır.Pan Ofelia’ya bazı görevleri yerine getirmesi halinde yeraltının prensesi olacağını söyler.Bu görevlerde ona  rehber olması için de bir kitap verir.İçinde bulunduğu duruma zamanla alışan Ofelia,bir yandan bu masalsı dünyada koşuştururken diğer yandan gerçek yaşamındaki zorluklarla mücadele etmek zorundadır.

Filme masalsı dediğimize bakıp da renkli ve neşeli bir dünya beklemeyin.Yapım son derece rahatsız edici sahneler barındırıyor.Şiddet dolu bölümler sağlam sinir ve dayanıklılık gerektiriyor.Bu filmdeki işkence ve kanın sert bünyelerde bile etkili olduğunu söylemek çok doğru olur.Ayrıca yaratılan fantastik dünya hiç de öyle renkli değil,tam tersi ürkütücü bir havası var.Karanlığın hakim olduğu bu dünyada karşılaştığınız her şey sizi tedirgin etmeye yetiyor.Saydığımız rahatsız edici ve ürkütücü noktalara sahip olmasına rağmen asıl türü olan dramı kusursuz bir şekilde ön plana çıkarmayı da başarıyor.İsmine ve türüne bakarak sakın bir çocuk filmi sanmayın.

İspanya’da yaşanan iç savaş dönemi ile fantastik bir dünyayı kombine etmek ve ortaya bu kadar başarılı bir iş çıkarmak son derece takdire şayan.Yönetmen Guillermo del Toro’yu gerçekten kutlamak gerek.Hellboy ve Blade 2’den sonra iyice sınıf atladığını gözler önüne sermiş.Filmin başarılı sanat ve görüntü yönetimine de değinmeden olmaz.Ustaca yaratılmış bir atmosfer ve seyirciyi içine çeken görüntüler var yapımda.


Kaptan Vidal rolündeki Sergi Lopez’e bir parantez açmak gerekli.Gerçekten nefret edilesi bir karakter canlandırmayı başarmış,harika bir iş çıkarmış.Göründüğü her sahnede kendisine türlü işkenceler yapmak istedim.Bu isteğim rolünü ne kadar iyi kotardığının kanıtı.

El Laberinto Del Fauno yani Pan’ın Labirenti,son yıllardaki en etkileyici ve sarsıcı filmlerden biri.Bittiğinde bile hala etkisinde geziyorsunuz.İspanyol filmlerinin başarılı örneklerinden.İzlemek için zaman kaybetmeyin.

2 yorum:

  1. panın labirenti güzel filmdir gerçekten :D o yaştaki çocuğa yemek dolu bir masayı gösterip de sakın ondan bişey yeme gibi garip garip imkansız görevler falan veriyorlardı :D filmin atmosferi de sağlam karanlıktır yani, adamı gerçekten boğuyordu. Sonuç olarak Allah tüm diktatörlerin belasını versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karanlık,ağır ve rahatsız edici bir film gerçekten.Dışarıdan bu kadar ürkütücü ve rahatsız edici olduğu anlaşılamıyor.Hakkını vermek lazım,çok başarılı bir çalışma

      Sil